Blogi

Markkinamyrskyssä – Sähkömarkkinoiden syövereissä

Osa 2: Miten sähkömarkkinoiden heilahtelut käännetään voitoksi

Henri Kaijomaa

Sähkön hinnan volatiliteetin ja vaihteluiden kasvaessa dynaaminen, automaattisesti toimiva optimointiratkaisu on tärkeää, jotta tasevirheiltä ja negatiivisilta hintavaikutuksilta pystytään suojautumaan.

Varttimarkkina kiihdyttää sähkömarkkinoiden murrosta

Sähkömarkkinoiden murroksessa aktiivisesta toiminnasta sähkömarkkinoilla tulee entistä tärkeämpää. Vuoden 2022 energiakriisin sysäämä muutos markkinoilla kiihtyy entisestään vuorokausimarkkinoiden siirtyessä vartin kaupankäyntijaksoon 30.9.2025. 

Muutoksen myötä pörssisähkön hinta päivittyy jatkossa 96 kertaa vuorokaudessa aikaisemman 24 sijaan. Ilman aktiivista suunnittelua ja hyvää mallinnusta energiantuotantolaitokset eivät enää pysy mukana tulevassa varttimarkkinassa, sillä kasvanut tarve rampituksille voi lisätä merkittäviä tasekustannuksia. 


Varttimarkkinassa kasvanut tarve tuotantolaitosten rampituksille voi aiheuttaa merkittäviä tasekustannuksia.

Tehokas sähkömarkkinatoiminta vaatii eri strategioiden yhdistämistä

Sähkön ostaminen on monimutkaistunut markkinan volatiliteetin kasvaessa ja aikajänteiden lyhentyessä. Sähkön varttimarkkinaan siirtymästä aiheutuvien tasekustannusten torjuminen on kuitenkin mahdollista.  

Se vaatii aktiivista sähkökauppaa niin day-ahead- kuin intraday-markkinoilla sekä tarkoitukseen sopivan optimointiratkaisun. 

Tehokas toiminta markkinoilla ei ole enää sähkön ostamista tai myymistä puhtaasti “volyyminä” hinnalla millä hyvänsä, edes hintaennusteiden perusteella. Tämä johtuu siitä, että sähkömarkkina voi muuttua nopeasti ja voimakkaasti vastakkaiseen suuntaan, mikä voi aiheuttaa merkittäviä taseriskejä ja lisäkustannuksia. 


Tehokas toiminta sähkömarkkinoilla on nykyisin yhdistelmä block- ja hintariippuvaisia tarjouksia, suojauksia, omaa tuotantoa ja muita menetelmiä.

Toiminta markkinoilla onkin oltava aktiivista ja jatkuvaa. 

Tehokkaassa toiminnassa tuotantoa ja kulutusta joustetaan erilaisilla yhdistelmillä block- ja hintariippuvaisia tarjouksia, suojauksia, omaa tuotantoa ja muita menetelmiä.  

Sähkömarkkinatoiminnan tehokkuuden takaamiseksi näiden kaikkien menetelmien tulee olla sisään rakennettuna optimointimalliin ja niiden välillä tulee pystyä vaihtamaan dynaamisesti, sillä aktiivinen osallistuminen eri tarjouskilpailuissa vaatii jatkuvaa strategioiden soveltamista.  

Hyvin rakennetulla optimointimallilla muuttuvaan tilanteeseen vastataan sähkömarkkinalle tyypillisesti sekunneissa.

Reservimarkkinatoiminnalla voi kääntää tappiolliset päivät kannattaviksi

Aktiivinen osallistuminen edellä mainituille markkinoille ei kuitenkaan aina riitä parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi. Lisää kannattavuutta, mutta toki myös haasteita sähkömarkkinatoimintaan saadaan reservimarkkinoille osallistumalla. 

Oikein toteutettuna reservimarkkinatoiminta parantaa sähköliiketoiminnan kannattavuutta, ja lisää sen tuottamaa kassavirtaa. Tähän vaikuttaa paitsi jo pelkästä reserviin osallistumisesta saatava korvaus (kapasiteettikorvaus), että tarvittaessa aktivoitavasta kapasiteetista maksettava hinta (energiakorvaus). 

Myös aktiivisilla intraday-strategioilla pystytään tuomaan lisäsäästöjä polttoaineissa ja sähkökaupassa. Esimerkiksi jo aikaisemmin day-ahead -markkinaan myytyä sähköä voidaan ostaa takaisin hintojen laskiessa ja näin välttää polttoainekuluja.


Reservimarkkinatoiminnalla CHP-voimalaitoksen ajaminen voi olla kannattavaa jopa negatiivisilla day-ahead -hinnoilla.

Monimarkkinaoptimointi tuo tullessaan monia ennalta-arvaamattomia ja odottamattomia tilanteita.  

Ensensen tuottaman sähkön monimarkkinaoptimoinnin alle on mahtunut esimerkiksi tilanteita, joissa CHP-voimalaitoksen ajaminen on ollut kannattavaa jopa negatiivisilla day-ahead -hinnoilla, puhtaasti reservi- ja intraday-kaupan tarpeiden ansiosta. 

Näiden ennalta arvaamattomien ja odottamattomien tilanteiden huomioon ottaminen on tärkeää, sillä vaikka markkinatoiminnalla voidaan saavuttaa lisätuloja, se myös altistaa markkinalle osallistuvat toimijat myydyn kapasiteetin osalta potentiaalisesti sähkönhinnan kautta taseriskeille, jotka voivat nopeasti koitua kalliiksi.  

Myös aktivoinneissa epäonnistuminen ja siitä koituvat sakot voivat koitua kalliiksi. 

Tuottojen edellytyksenä riskienhallinta ja optimoiva ratkaisu

Aktiivisesta, usean markkinan kattavasta sähkömarkkinatoiminnasta syntyvien erilaisten riskien rajaaminen ja hinnoittelu on erittäin vaikeaa toteuttaa manuaalisesti ja dynaamisesti.  

Moni energiayhtiö kykenee hallitsemaan day-ahead-, intraday- tai reservimarkkinan sekä oman tuotannon ja ostot yksittäin suhteessa omaan verkkoon ja energiavarastoihin. Näiden yhdistäminen aktiiviseen, jatkuvaan kaupankäyntiin siten, että riskitekijät on huomioitu, on kuitenkin manuaalisesti lähes mahdotonta. 


Aktiivisessa sähkömarkkinatoiminnassa täytyy kyetä hallitsemaan yhtäaikaisesti niin day-ahead-, intraday- kuin reservimarkkinaa sekä omaa tuotantoa ja ostoja suhteessa omaan verkkoon ja energiavarastoihin.

Erityisesti monimutkaisessa markkinassa energiavarastojen aktiivinen ja automaattinen lataaminen ja purkaminen ovat kustannustehokkaan toiminnan edellytyksiä sähkömarkkinatoiminnalle.  

Tämä yhdistettynä yllä esitettyyn, monialaiseen hallintaan ja riskien arvioimiseen on paletti, jonka pallotteluun ei enää joukkueellinenkaan yötä päivää työskenteleviä energiainsinöörejä riitä. 

Aktiivisesta sähkömarkkinatoiminnasta saatavien lisätulojen aktivoimiseksi katseet kannattaakin kääntää optimointiratkaisuun, joka operaattoreiden tukena paitsi hallitsee riskejä ja luo lisätuloja sähkömarkkinassa, myös vie ratkaisut suoraan tuotannolliseen käyttöön. 

Ensense tarjoaa laajan, monialaisen ratkaisun sähkömarkkinatoiminnan optimointiin. Meillä on vahva kaukolämpö-, sähkömarkkina- ja energiajärjestelmäosaaminen sekä runsaasti kokemusta tuotannollisista optimointiratkaisuista.   

Optimointimallimme kattaa niin day-ahead-, intraday- ja reservimarkkinan optimoinnin, kuin myös oman tuotannon ja ostot. Optimoiva ratkaisumme ottaa myös aina verkon ja erilaiset energiavarastot huomioon. 

Voimme auttaa esimerkiksi seuraavien resurssien sähkömarkkinaoptimoinnissa: 

  • CHP-voimalaitokset 
  • Lämpöpumput 
  • Sähkökattilat 
  • Sähköakut 
  • Lämpövarastot 

Oletteko jo Ensensen asiakas? 

Yhdistämällä sähkömarkkina- ja reservimarkkinaoptimoinnin nykyiseen Ensensen energiajärjestelmäoptimointiin, yhtiönne voi saavuttaa paitsi merkittäviä lisäkustannussäästöjä, myös parantaa sähkönhankinnan tuottavuutta. 

Nostetaan yhdessä yhtiönne sähkömarkkinakapasiteetin tuottoja – Ota meihin yhteyttä!