Uutinen

Yhteistyö käynnistyy Savon Voiman kanssa

Iisalmen kaukolämpöverkon toimintaa optimoidaan pian tekoälyn avulla

Julkaistu 29.05.2023

Savon Voimalla ja Ensensellä on käynnissä yhteistyöhanke, jossa Savon Voiman Iisalmen voimalaitoksen ja kaukolämpöverkoston toimintaa kehitetään energiatehokkaammaksi Ensensen dataa ja tekoälyä hyödyntävän ohjelmistopalvelun avulla. Palvelu on määrä ottaa käyttöön kokonaisuudessaan syksyllä 2023.

Savon Voima ja Ensense aloittivat syksyllä 2022 yhteistyön Savon Voiman Iisalmen voimalaitoksen kaukolämpöjärjestelmän energiatehokkuuden parantamiseksi. Hankkeessa Ensensen toimittama ohjelmisto käyttää voimalaitoksen ja kaukolämpöverkoston toiminnasta saatavaa dataa sekä säädataa, ja ohjaa näin tekoälyn avulla toimintaa entistä energiatehokkaammaksi.  

Ensensen ohjelmistopalvelussa käytetään perinteisen ulkolämpötilaan perustuvan ohjauksen sijaan monipuolista dataa hyödyntävää tekoälyä. Ohjaava analytiikka huomioi pelkkien sääennusteiden lisäksi myös kaukolämpöverkon lämmöntarpeet ja asiakkaiden kulutuskäytöksen pitkältä ajalta sekä tuotannon rajoitukset.

Hankkeen tavoitteena on vähentää verkon lämpöhäviöitä ja ohjata lämmön ja sähkön yhteistuotantoa niin, että sähköntuotantoa pystytään kasvattamaan kovan kysynnän ajankohtina. Toimenpiteillä myös voimalaitoksen savukaasupesurin toimintaa saadaan tehostettua voimalaitokselle palautuvan kaukolämpöveden lämpötilan alentuessa.

Projekti toteutetaan kevään 2023 aikana ja ohjelmistopalvelu otetaan käyttöön täysimääräisesti ensi syksynä lämmityskauden alkaessa.

Lue lisää

Lisätietoja:

Janne Sisso, kehitysinsinööri, Savon Voima, janne.sisso@savonvoima.fi, +358 44 723 7195
Joel Turunen, projektipäällikkö, Ensense, joel.turunen@ensense.fi, +358 40 827 8977