Blogi

5 syytä hyödyntää kaukolämpö­asiakkaiden data-analytiikkapalveluja

Kaukolämpöasiakkaiden data-analytiikkapalvelut

Ensensen palvelutarjonnan yksi iso osa-alue on kaukolämpöasiakkaiden data-analytiikkapalvelut. Kasvanut palvelutarjonta kattaa nykyään suorituskyky-, poikkeama- ja tulolämpötila-analytiikan lisäksi myös kaukolämpöasiakkaiden kysyntäjoustopalvelun. Tutustu alta räätälöitävissä olevien palvelujen hyötyihin!

1. Vikatilanteiden havaitseminen nopeutuu

Poikkeama-analytiikan ansiosta lämmöntoimituksen vikatilanteisiin voidaan reagoida jo ennen kuin ne näkyvät asiakkaalla. Ensensen koneoppimismallin avulla jokaiselle asiakasliittymälle luodaan kohdekohtainen vertailukäyrä. Tämä mahdollistaa raportoinnissa pienienkin poikkeamien havaitsemisen asiakaslaitteiden suorituskyvyssä.

Asiakaskohtaiset koneoppimismallit havaitsevat poikkeamat jo silloin, kun ne eivät ole vielä ihmissilmälle löydettävissä. Tällöin asiakaslaitteistot voidaan tarkistaa ja tarvittaessa huoltaa hyvissä ajoin, eikä katkoja lämmöntoimituksessa tai lämmönsiirron tehottomuutta pääse syntymään.

“Asiakkaillamme on lähtötilanteessa usein toinen kahdesta ongelmasta; joko kaukolämpöasiakkaiden laitteistoista saatavaa dataa ei seurata, tai datan seurantaa ei ole tehty riittävän helpoksi. Palvelumme avulla data saadaan sekä helposti seurattavaan muotoon, että myös hyödynnettyä kattavasti kaukolämpöasiakkaiden palvelun parantamiseksi.”

Toni Lahtinen

Energia-asiantuntija Ensense Oy

2. Asiakaspalvelu ja lämmön toimitusvarmuus paranevat

Kun mahdolliset vikatilanteet havaitaan nopeasti, kaukolämpöasiakkaiden asiakaskokemus sekä lämmön toimitusvarmuus paranevat. Ensensen data-analytiikkapalvelujen avulla voidaan myös esimerkiksi laskutusteho tarkistaa automatisoidusti.

Kaukolämpöasiakkaiden data-analytiikkapalvelujen avulla asiakaslaitteista saatava data voidaan hyödyntää kaukolämpökiinteistöjen ja -kotien asiakaskokemuksen parantamiseksi. Samalla selkeä raportointi mahdollistaa sekä asiakaskohtaisten laitteiden että koko kaukolämpöverkoston huoltotarpeiden kattavan havainnoinnin.

 

“Palvelusta tehtyjen havaintojen perusteella voidaan esimerkiksi ottaa yhteyttä asiakkaaseen ja käydä tarkistamassa asiakaslaitteistojen kunto ennen kuin lämmönjakelu kohteessa häiriintyy.”

Toni Lahtinen

Energia-asiantuntija, Ensense Oy

3. Manuaalisen seurannan tarve vähentyy

Kun asiakaslaitteistosta saatava kaukolämpödata kootaan yhteen paikkaan dynaamisesti tarkasteltavaksi, voidaan sitä hyödyntää kattavasti koko kaukolämpöverkoston ja lämpöliiketoiminnan kehittämiseksi. Tällöin myös erilaiset tunnusluvut, kuten kaukolämpöveden jäähtyvyystaso, ovat helposti ja nopeasti tarkistettavissa.

Esimerkiksi kaukolämpöveden jäähtyvyystason osalta voidaan havainnoida jokaisen asiakaskohteen jäähtyvyystasoa sekä yksittäisen kohteen mahdollisen heikon jäähtyvyystason vaikutuksia koko kaukolämpöverkkoon.

Ensensen palvelujen avulla on mahdollista luoda kaukolämpötoimijalle Power BI-pohjaisia räätälöitäviä koosteraportteja kaukolämpöjärjestelmän tunnusluvuista. Järjestelmä voidaan myös ohjelmoida lähettämään sähköpostitse erillinen hälytys, mikäli koneoppimismalli havaitsee asiakaslaitteistoissa jotain poikkeavaa.

“Usein kaukolämpötoimijoilla on jo käytössään järjestelmä, josta dataa, esimerkiksi menolämpötilan tasoa, voidaan tarkastella. Harmillisesti näitä järjestelmiä ei joko säännöllisesti käytetä tai tieto on niissä hajallaan. Ensensen palvelu tuo kaiken tarvittavan datan yhteen paikkaan tarkasteltavaksi.”

Toni Lahtinen

Energia-asiantuntija, Ensense Oy

4. Menolämpötilaa voidaan alentaa hallitusti

Tulolämpötila-analytiikan avulla voidaan tarkastella kaukolämpöliittymäkohtaista minimitulolämpötilaa. Tämän avulla voidaan mallintaa kohdekohtainen kaukolämpöveden menolämpötilan minimivaatimus ja havainnoida asiakaskohtaista tulolämpötilan tarvetta.

Kohdekohtaisten menolämpötilan minimivaatimusten mallinnuksella voidaan määrittää myös alueellisia minimilämpötiloja kaukolämpöverkoston osioihin perustuen. Mallinnuksen myötä mahdollistetaan erilaisten menolämpötilan alentamista koskevat alueelliset ratkaisut ilman, että yhdenkään kaukolämpöliittymän lämmöntoimitus häiriintyy.

 

5. Mahdollistaa rakennuskannan lämmön kysyntäjoustopotentiaalin selvittämisen ja kysyntäjouston tuotannollisen käytön

Uusimpana data-analytiikan soveltamiskohteena on kysyntäjoustoanalytiikka. Kaukolämpöasiakkaiden asiakaslaitteistojen avulla voidaan määrittää kaukolämpöverkon kysyntäjoustopotentiaalin ohella myös yksittäisien kohteiden lämmön kysyntäjoustomahdollisuudet.

Kysyntäjoustoanalytiikka antaa runsaasti mahdollisuuksia lämmön kysyntäjouston potentiaalin määrittämiseksi. Sen avulla on myös mahdollista arvioida yksittäisen kohteen saavutettavissa oleva säästö, mikäli se osallistuu kysyntäjoustoon.

Kysyntäjoustopotentiaalin selvittämisen lisäksi Ensensen palvelu mahdollistaa myös kysyntäjouston käytön tuotannollisesti. Tällöin kysyntäjousto toimii osana kaukolämmön tuotannonsuunnittelu- ja optimointipalvelua.

Lisätietoja kaukolämpöasiakkaiden data-analytiikan mahdollisuuksista:

Toni Lahtinen

Energia-asiantuntija

Vastaan Ensensen ohjelmistokehityksestä ja sisäisen kehityksen koordinoinnista, joiden lisäksi olen vahvasti mukana jokapäiväisessä projektityöskentelyssä. Minulla on koulutukseni sekä aiemman työkokemukseni kautta syvällistä energiajärjestelmiä koskevaa osaamista, jota olen ilokseni päässyt Ensensellä päivittäin hyödyntämään, sekä oppimaan jatkuvasti uutta!

Työntekijätarina